Screening en behandeling lipband en/of tongriem

Achtergrond

Na het onderzoek en/of behandeling bij de Tongriem Kliniek kan het zijn dat jouw baby compensatiespanning heeft in het hoofd/hals gebied en/of verder in het lijfje. De reden hiervoor is dat de baby op een alternatieve manier een gehele tijd heeft gedronken. Dit zelfs al in de baarmoeder met het drinken van vruchtwater.

Hoe herken je compensatiespanning?

Jouw baby:
– klemt de kaken of bijt aan de tepel of fles
– laat een ‘trilkinnetje’ zien
– heeft moeite met aanhappen tijdens voeding
– overstrekt zich naar achteren
– neemt een voorkeurshouding aan tijdens het drinken
– spuugt na de voeding
– heeft last van krampjes

Wat kan er gedaan worden aan compensatiespanning?

De kaakspieren en gewrichten in het mond-, keel-, en halsgebied kunnen geholpen worden om te ontspannen. Dit geeft de baby het signaal dat compensatie niet langer nodig is en dat hij of zij op een andere manier kan drinken.

Wil je een afspraak maken? Bel of stuur een WhatsApp bericht!

Werkwijze screening en behandeling

Als je met jouw baby naar de Familiekliniek komt, gaan we eerst (kort) in gesprek om duidelijk te krijgen wat het probleem is. Vervolgens onderzoeken en screenen wij jouw baby op compensatiespanning in het lijfje. Indien geïndiceerd verwijzen wij door naar een hulpverlener bij jullie in de buurt of kunnen jullie een afspraak bij de Familiekliniek maken voor behandeling.

Achtergrond kinder-manueel therapie

Onze kinder-manueel therapeuten hebben na de basisopleiding fysiotherapie een masteropleiding manuele therapie afgerond. Vanuit daar hebben zich verder gespecialiseerd in manuele therapie bij kinderen.

De kinder-manueel therapeut is BIG-geregistreerd en staat ingeschreven in het register van het EWMM (www.ewmm.net). Het EWMM verzorgt de bij- en nascholing van de kinder-manueel therapeut en voert wetenschappelijk onderzoek uit. Op deze manier wordt de behandeling van de therapeut op een veilige manier gewaarborgd. De behandeling van een kinder-manueel therapeut staat los van bijvoorbeeld een osteopaat, craniosacraal therapeut of chiropractor. Indien gewenst kan uiteraard wel met deze disciplines worden samengewerkt.