Scoliose
Welkom bij de Scolioseclub
Heb je de diagnose scoliose of een verdenking daarop dan ben je bij de Familiekliniek aan het juiste adres. Wij hebben onze eigen Scolioseclub. Hier kun je terecht voor gespecialiseerde therapie voor deze aandoening. Onze behandelingen zijn op basis van de Schroth-methode. Deze methode heeft een lange succesvolle geschiedenis en kent een wetenschappelijke onderbouwing.
Wat is een scoliose?
Een scoliose is een proces van vervorming van de wervelkolom en de borstkas. De oorzaak is niet altijd bekend en kan veelzijdig zijn, zoals erfelijkheid en/of hormonale veranderingen. Het ontstaat tijdens de groei en kan verergeren tijdens de groeispurt.
Het is belangrijk om een scoliose op tijd te ontdekken. Want de vervorming is progressief van aard en kan dus erger worden. Vroegtijdig diagnosticeren en starten van therapie kan dan ook een positief effect hebben op de prognose.
Kenmerken scoliose
Er zijn een aantal uiterlijke kenmerken die kunnen wijzen op een scoliose:
- Schouders op ongelijke hoogte
- Vervorming van de borstkas
- Verschoven heupen naar één kant
- Hoogteverschil in schouderbladen
- Bij het vooroverbuigen een hoogteverschil tussen de linker- en rechterzijde van de bovenrug en ribben
- In diezelfde positie ook een hoogteverschil in de onderrug
Onderzoek scoliose
Als je een scoliose verdenkt dan is het raadzaam om contact te nemen met je huisarts of een gespecialiseerde fysio- of manueel therapeut. Als zij na onderzoek ook een scoliose verdenken dan verwijzen we je (via de huisarts) verder naar de orthopeed om de diagnose wel of niet bevestigen. Hiervoor is een röntgenfoto dan essentieel, want hierop is de mate van de zijwaartse bochten te zien. Deze bochten worden uitgedrukt in hoeken en staan bekend als de Cobb-hoeken.
Bij een hoek tussen de 10 en 20 graden is er sprake van een lichte scoliose en bestaat de behandeling uit observatie, specifieke fysiotherapeutisch oefeningen, adviezen en regelmatige controles.
Tussen de 25 en 45 graden noemen we het een gemiddelde scoliose. Bij een dergelijke standsafwijking wordt de therapie aangevuld met het dragen van een op maat gemaakt corrigerende brace.
En bij 50 of meer graden wordt dit geclassificeerd als een ernstige scoliose. In dit geval kan naast therapie overwogen worden om te opereren.
Doel van de specifieke fysio- en manueel therapeutische behandelingen:
Uitvoering en inhoud van de behandelingen:
De specifieke fysio- en manueel therapie beoogt een aantal doelstellingen:
- Vertragen of voorkomen van verdere vervorming
- Proberen een operatie te voorkomen
- Stabiliseren van driedimensionale correcties van de wervelkolom
- Verbeteren van de mobiliteit van de borstkas en de longfunctie
- Symmetrie van de romp (cosmetische verbetering)
- Houdingsbewustwording en controle over houdingsveranderingen
- Aanreiken van een oefenprogramma voor thuis
- Ondersteuning bij het dragen van een brace, indien noodzakelijk
Concreet bestaat de fysio- en manueel therapie bestaat uit:
- Houdingsbewustwording en correcties
- Mobilisaties van de wervelkolom en ribben
- Specifieke oefeningen in verschillende posities waarbij tegelijkertijd gewerkt wordt aan:
- Een 3D gecorrigeerde houding
- Het openen van de ribben
- Gecorrigeerde ademhaling
- Flinke spierspanning
- Een Huis Oefen Schema (HOS)
- Advies en ondersteunen van het dragen van een brace (indien noodzakelijk)
De therapie zal op regelmatig moeten plaats vinden, (bijna) wekelijks. In het begin zal dit op individuele basis zijn om alle correcties en oefeningen goed aan te leren. Later kan therapie in een (kleine) groep worden uitgevoerd met andere mensen met een scoliose.
Afspraak maken bij de Familiekliniek?
Klik op de knop om naar onze contactpagina te gaan.
Wat kun je verwachten?
We proberen zo snel mogelijk aan de slag te gaan, maar een scoliose is vaak een ingrijpende verrassing die complex in elkaar zit en per individu anders is. Naast de fysieke kant heeft de diagnose scoliose ook gevolgen voor het leven. Binnen de Familiekliniek werken we met verschillende fases. Zodat we alles stap voor stap doen en je niet wordt overvallen door alles wat er op je afkomt. Om je een indruk te geven van wat je te wachten staan hieronder de verschillende fases. Waarbij de eerste fase, fase 0, verder is uitgewerkt.
Fase 0:
Fase 0 staat in het teken van diagnostisch, analyserend en voorbereidend werk. Welke informatie hebben we (nog) nodig? Welk type scoliose heb je? Welke vragen heeft je? Hoe gaat de therapie eruitzien? Wat kan je nu al doen? Enzovoort.
Intake zonder verwijzing
Er is een verdenking op een scoliose door jou, je huisarts of een collega (kinder)fysiotherapeut. In dit geval zijn er nog geen röntgenfoto’s gemaakt.
Als dit de situatie is, zal het eerste consult bestaan uit een screening, intake en onderzoek. Hieruit zal blijken of wij de verdenking ook terecht vinden en of je doorgestuurd dient te worden voor verder onderzoek.
Mocht er GEEN verdenking zijn op een scoliose maar je ervaart wel rugklachten dan zullen we je:
- De eerste adviezen geven
- Uitleggen hoe de Familiekliniek je verder kan helpen met fysio- en manueel therapie.
Mocht er WEL een verdenking zijn op een scoliose zijn dan zullen we je:
- Gericht doorverwijzen
- De eerste adviezen geven
- Uitleg geven en de eerste vragen beantwoorden
Intake na verwijzing orthopeed
Je hebt een concrete doorverwijzing van de orthopeed en je bent in het bezit van reeds gemaakte röntgenfoto’s of deze zijn inmiddels al doorgestuurd naar de Familiekliniek.
In dit geval zal de afspraak bestaan uit:
- Intake
- Algemeen fysiek onderzoek
- Specifieke testen
- Bekijken brace (indien aanwezig)
- Houdingsadviezen
- Start Huis Oefen Schema (HOS)
Analyse en uitwerken therapeutisch behandelplan
De intake is gedaan, het lichamelijke onderzoek is geweest en het radiologisch beeldmateriaal is in het bezit van de Familiekliniek. Omdat geen rug gelijk is zullen we nu voor jou:
- Het type scoliose bepalen/analyseren
- Een individueel toegespitst behandel/trainingsplan uitwerken
Omdat dit een sterk individueel en specifiek karakter heeft is dit een precies en tijdrovende activiteit. We rekenen hiervoor een uur op basis van medische rapportage. Je bent welkom om hierbij aanwezig te zijn, maar dit is niet noodzakelijk.
Fase 1: Individuele therapie (duur: 12-16 weken):
In deze periode gaan we eerst individueel aan de slag om alle specifieke oefeningen en instructies goed aan te leren. We spreken dan één keer per week af voor een sessie van ongeveer 30 minuten. Qua planning proberen we de afspraken zo goed mogelijk te laten aansluiten bij je school, studie, sport en/of werk. In overleg met jou zullen we bepalen wat haalbaar is. Dit geldt ook voor de andere periodes/fases.
Fase 2: Groepstraining:
Zijn fase 0 en 1 echter succesvol doorlopen dan is de kwaliteit en de zelfstandigheid van uitvoering van de oefeningen voldoende. Ook ben je ondertussen gewend geraakt aan het “nieuwe” ritme en bestaan. In overleg met jou zullen we bepalen of in fase 2 verder kunt met het trainen in groepsvorm. Het trainen met anderen is wenselijk omdat het erg positief en stimulerend werkt. Groepsgrootte variëren tussen de 2 en 4 personen. Dit zal ook één keer per week zijn. Maar let op, de sessies verdubbelen dan in tijd en worden dan ongeveer 60 minuten. We gaan dus echt trainen. Maar voorop staat de kwaliteit van de uitvoering van alle oefeningen. Dus als het nodig is verleggen we de individuele periode van fase 1.