Manuele therapie na de zwangerschap of  bevalling

Een (zware) bevalling, keizersnede of een val op je stuitje. Het zijn allemaal momenten die grote invloed kunnen hebben op het functioneren van onderste gedeelte van je romp. Zelfs op een indirecte manier kan dit invloed hebben op andere delen van je lichaam, zoals je bovenrug of je heupen en liezen. Zodra iets niet meer beweegt zoals het moet dan praten we over een dysfunctie. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een (zware) bevalling. Ook het littekenweefsel van een keizersnede kan leiden tot een verstoorde dynamiek. In het geval van een “verschoven” stuitje, bijvoorbeeld na een val, dan spreken we van een dyspositie. Dergelijke situaties kunnen leiden tot pijn en bewegingsbeperking.

Soms ervaar je de klachten meer oppervlakkig: zoals een pijnlijke of een strak gevoel, maar het kan ook dieper van binnen onprettig voelen. Je kan zelfs rugklachten ervaren. 

Onze manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van stuitklachten en de nazorg na een bevalling en/of keizersnede. Dit doen we onder andere door te onderzoeken waar je beperkingen zitten en waar je pijnklachten vandaan komen. Om vervolgens met therapie de beweeglijkheid weer te herstellen en de pijn te verminderen.

Het kan soms moeilijk zijn om na een val op je stuitje, een (zware) bevalling of een keizersnede, je sport en/of je dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Wij helpen jou om dit op geleidelijke en veilige manier op te bouwen, zodat jij weer kunt genieten van jouw vitaliteit. 

Werkwijze
Tijdens de eerste afspraak bespreken we jouw klacht(en) en onderzoeken we je lichaam. Vervolgens bespreken we de mogelijkheden voor verdere behandeling. Indien gewenst en geïndiceerd kunnen we meteen starten met de eerste behandeling. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om de klachten op te lossen. Bij de Familiekliniek kijken we altijd breder naar de mogelijke oorzaak om het probleem bij de kern aan te pakken. Indien noodzakelijk werkt de manueel therapeut samen met andere specialisten.

Behandelingen
Onze behandelingen richten zich op het verminderen van klachten die zijn ontstaan na een bevalling, een keizersnede of een val op het stuitje. Dit kan betrekking hebben op de volgende klachten:

 

 • Rug- en/of bekkenpijn of last van je stuitje
  Een bevalling of val kan zorgen voor een veranderde beweeglijkheid van het bekken of stand van het stuitje. De manueel therapeut helpt met het herstellen hiervan. Voor de bekkenregio werken we nauw samen met de geregistreerde bekkenfysiotherapeut.

   

 • Hoofd- en/of nekpijn
  Dit type klachten kan veroorzaakt worden door hormonen of door verminderde beweeglijkheid van de (nek)wervels. De manueel therapeut onderzoekt de oorzaak en past de behandeling daarop aan.

   

 • Na een keizersnede
  – Pijn, roodheid en jeuk rondom het litteken
  – Rugklachten, zoals stijfheid en pijn
  – Trekkend gevoel in de onderbuik
  – (Onbegrepen) buikpijn
  – Onregelmatige of zeer pijnlijke menstruatiecyclus en/of pijn bij ovulatie en menstruatie
  – Moeite met de stoelgang (obstipatie)

   

 • Herstel naar niveau voor de bevalling
  – 
  Sporten
  – Fysiek werk
  – Huishoudelijk werk

Wilt u een afspraak maken?

Klik op de knop om naar onze contactpagina te gaan.