Algemene manuele therapie

Manuele therapie, wat is dat? Manueel betekent: met de hand. In deze therapievorm wordt er dus gebruik gemaakt “hands-on behandeltechnieken”. Wat betekent dat de therapeut met specifieke handvattingen/vaardigheden het lichaam positief probeert te beïnvloeden. Deze technieken zijn er in vele vormen. Één van de technieken is een high velocity trust (HVT) manipulatie. Wat in de volksmond beter bekend staat als “kraken”. Bij de kraken treedt er cavitatie op tussen de bottenstukken in de het betrokken gewricht. De uiteinden van beide bottenstukken komen dan even los van elkaar. Hierbij wordt een vacuüm opgeheven wat een ploppend geluid veroorzaakt. Dit wordt vaak gehoord/ervaren als een “krak”, maar heeft dus niks te maken met botstukken die tegen elkaar aan komen. In tegenstelling zelfs. 

Technieken

Deze techniek kan bij verschillende gewrichten worden gedaan, van nek tot enkel. Maar deze techniek is zeker niet de eerste en enige manier van behandelen. De manueel therapeut kan ook kiezen voor mobilisaties. Deze behandeltechniek kan ook in verschillende vormen en gradaties worden toegepast. Het grootste verschil zitten een passieve vorm of juist geleid actief. Bij de passieve vorm beweegt de therapeut het gewricht en blijft de patiënt ontspannen. Bij de geleid actieve mobilisaties beweegt de patiënt en begeleidt/stuurt de therapeut de beweging. Zowel de manipulaties als de mobilisatie hebben als doel de beweeglijkheid te verbeteren. 

Naast het verbeteren van de beweeglijkheid kan de manueel therapeut ervoor kiezen om de aangrenzende weefsels te trainen. Om bijvoorbeeld de kracht, de stabiliteit en sturing te verbeteren en daarmee de functie te optimaliseren. Soms wordt u hiervoor doorverwezen. Bij kleine kinderen kan dit worden gedaan door een collega kinderfysiotherapeut. 

Behandelingskeuze
Afhankelijk van de aard van de klacht en de persoon maakt de manueel therapeut een wel overwogen keuze voor de soort behandeltechniek. Bij de Familiekliniek hebben rustige mobilisatie technieken en het verbeteren van de gehele beweegketen de voorkeur. Dit in tegenstelling tot stevig ingrijpen op één plek. Zo zal bij (kleine) kinderen altijd worden gekozen voor zachte technieken en zal er nooit gekozen worden manipulaties. Daarbij zullen we altijd proberen aan te geven wat u zelf kunt doen om de situatie te verbeteren. 

Wilt u een afspraak maken?

Klik op de knop om naar onze contactpagina te gaan.